Τι είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα θαύμα της φύσης που στέκεται σαν φρουρός προστατεύοντας την υγεία μας. Όταν εισβάλλει ένα ξένο σώμα δραστηριοποιείται για να εξολοθρεύσει την απειλή. Μερικές φορές, ωστόσο, για λόγους που η επιστήμη δεν καταλαβαίνει ακόμα, το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται εναντίον μας και επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και κύτταρα. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε αυτοάνοσες διαταραχές. Τι είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές και υπάρχουν φυσικές θεραπείες γι' αυτές;

 Τι είναι οι αυτοάνοσες διαταραχές;

Για να καταλάβετε τις αυτοάνοσες διαταραχές, πρέπει να καταννοήσετε πρώτα πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα δίκτυο οργάνων και κυττάρων στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει την παρουσία ξένων «σωμάτων» και απελευθερώνει «αντισώματα» και Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-κύτταρα) για να τα καταπολεμήσει. Αυτά τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα δεν αναγνωρίζουν αυτούς του ξένους «εισβολείς» μέχρι να εκτεθεί ο οργανισμός για πρώτη φορά. Αυτός είναι ο λόγος που οι εμβολιασμοί θεωρούνται αποτελεσματικοί έναντι των ασθενειών. Όταν μια ασθενής ή ανενεργή μορφή ενός ιού ή βακτήριου εισβάλλει μια φορά στον οργανισμό το ανοσοποιητικό σύστημα την αναγνωρίζει όταν ξαναεμφανίζεται και την εξολοθρεύει πριν μπορέσει να προκαλέσει κάποια ασθένεια.
Μερικές φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα και στους ιστούς, και προκαλεί αυτοάνοσες διαταραχές (ή ασθένειες). Υπάρχουν δυο τύποι αυτοάνοσων διαταραχών:

 Οι συστημικές αυτοάνοσες διαταραχές προσβάλλουν διάφορα όργανα ταυτόχρονα. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες συστημικές αυτοάνοσες ασθένειες είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο λύκος.
 Οι τοπικές αυτοάνοσες διαταραχές είναι εκείνες που προσβάλλουν ένα συγκεριμένο ιστό ή όργανο. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν τον διαβήτη τύπου 1, την ελκώδη κολίτιδα, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο Addison. Ένα από τα πιο γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, μια διαταραχή που προσβάλλει τον θυρεοειδή αδένα προκαλώντας φλεγμονή («-ίτις») και υποθυρεοειδισμό (μεωμένη λειτουργία του θυρεοειδούς).
Ενώ τα αίτια των αυτοάνοσων διαταραχών είναι άγνωστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία είναι πιο επιρρεπείς σε αυτές. Γενετικοί (κληρονομικοί) και περιβαλλοντικοί παράγοντες φαίνεται να παίζουν, επίσης, ένα ρόλο σε αυτές.
Δεν υπάρχει καμιά γνωστή θεραπεία για τις αυτοάνοσες διαταραχές. Αντ' αυτού, οι συμβατικές ιατρικές θεραπείες εστιάζουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα των συγκεκριμένων διαταραχών. Πιο συχνά χρησιμοποιούνται αντιφλεγμονώδη φάρμακα, επειδή εμφανίζεται φλεγμονή στις περισσότερες αυτοάνοσες διαταραχές. Άλλες συμβατικές θεραπείες περιλαμβάνουν θεραπείες υποκατάστασης, όπως η ινσουλίνη για τον διαβήτη και ορμονική υποκατάσταση για τις διαταραχές που σχετίζονται με τον θυρεοειδή. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιείται χειρουργική επέμβαση. Πιο πρόσφατα χρησιμοποιούνται κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματατος.

Φυσικές θεραπείες για τις αυτοάνοσες διαταραχές

Οι φυσικοί θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ποικιλία από θεραπείες για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων διαταραχών:
• Οι επαγγελματίες της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής (TCM) χρησιμοποιούν βότανα, βελονισμό και πιεσοθεραπεία για την αποκατάσταση της ενεργειακής ισορροπίας και, κατ' επέκταση, την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη σωστή λειτουργία του.
• Οι βοτανολόγοι συνταγογραφούν αντιφλεγμονώδη βότανα, βότανα που καθαρίζουν το έντερο και άλλα φυτικά φάρμακα για τον καθαρισμό των ακαθαρσιών από τον οργανισμό. Η θεωρία τους είναι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, αλλά δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, πρόσθετα τροφίμων και άλλες ουσίες που προκύπτουν απ' τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
• Ορισμένοι διατολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές προσπαθούν να βρουν συγκεκριμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφών που μπορεί να ευθύνονται για την ενεργοποίηση ή την επιδείνωση των αυτοάνοσων διαταραχών του συστήματος.
Για μερικές συγκεκριμένες θεραπείες για αυτοάνοσες διαταραχές κοιτάξτε το άρθρο της σελίδας NT «Αυτοάνοση ασθένεια».
Πολλοί φυσικοί θεραπευτές επισημαίνουν το γεγονός ότι οι αυτοάνοσες διαταραχές συντριπτικά συμβαίνουν στις ανεπτυγμένες χώρες και αναφέρουν περιβαλλοντικούς και διατροφικούς παράγοντες ως πιθανές αιτίες. Αν και αμφιλεγόμενο, ορισμένοι ολιστικοί γιατροί ισχυρίζονται ότι είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία χρησιμοποιώντας φυσικές θεραπείες όταν οι συμβατικές θεραπείες αποτύγχαναν.
Οι αυτοάνοσες διαταραχές εξακολουθούν να βασανίζουν τόσο τους συμβατικούς όσο και τους φυσικούς επαγγελματίες της υγείας. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος να τις αντιμετωπίσουμε είναι πρώτα η επαγγελματική διάγνωση και στη συνέχεια η ολιστική προσέγγιση. Τουλάχιστον, θα ξέρετε με τι έχετε να κάνετε και θα βρείτε ενδεικτική ανακούφιση από τα συμπτώματα. Μπορεί ακόμα και να ανακουφιστείτε σημαντικά από τα συμπτώματα και να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην κανονική ζωή σας και πάλι.

Rate this item
(0 votes)