Βοτανικές θεραπείες για τους χολόλιθους

Οι χολόλιθοι μπορεί να είναι επίπονοι και να προκαλέσουν φλεγμονή, μόλυνση ή χειρότερα. Ευτυχώς, υπάρχει μια σειρά από βοτανικές θεραπείες που μπορεί να συμβάλλουν στην πρόληψη και θεραπεία των χολόλιθων.

Τι είναι οι χολόλιθοι;

     Οι χολόλιθοι είναι στερεά εξογκώματα που προκαλούνται από μια ανισορροπία της χοληστερόλης, του ανθρακικού ασβεστίου ή της χολής. Αυτές οι χημικές ουσίες σκληραίνουν για να σχηματίσουν μια ή περισσότερες πέτρες.

     Δυο συνηθισμένοι τύποι χολόλιθων είναι οι πέτρες χοληστερόλης, οι οποίες δημιουργούνται όταν υπάρχει πάρα πολλή χοληστερόλη στη χολή. Οι έγχρωμοι χολόλιθοι, απ’ την άλλη πλευρά, σχηματίζονται όταν η χολή αποτελείται από περίσσεια χολερυθρίνη. Τα άτομα με νόσο του ήπατος από διαταραχές του αίματος τείνουν να αναπτύξουν έγχρωμους χολόλιθους.

     Οι χολόλιθοι μπορούν να προκαλέσουν ακραίο πόνο, λοιμώξεις, ακόμα και ίκτερο όταν η χολή πολλαπλασιάζεται. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν από τους χολόλιθους η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας.

Υγιεινή διατροφή για πρόληψη των χολόλιθων

     Ίσως ο ευκολότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος να αποφευχθούν οι χολόλιθοι είναι με μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, υψηλή σε φυτικές ίνες. Να τρώτε μια ποικιλία τροφών ολικής άλεσης όπως  φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους για να διατηρηθούν τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο και να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης πέτρας.

Βοτανικές θεραπείες για τους χολόλιθους

     Υπάρχουν πολλές βοτανικές θεραπείες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή και θεραπεία των χολόλιθων. Ορίστε μερικές από αυτές:

  •          ·  Δεντρολίβανο: Αυτό το συνηθισμένο βότανο, επίσης, προάγει την παραγωγή χολής κι εξαλείφει τους σπασμούς του χοληδόχου πόρου. Επίσης, είναι ευεργετικό για τη ρύθμιση της πέψης και διασπά τα λίπη. Ένας πολύ καλός τρόπος να πάρετε το δεντρολίβανο είναι σε κάψουλες ή φρέσκο στο μαγείρεμα.
  •       ·     Σταφύλι του Όρεγκον: Αυτή η υπέροχη τροφή, επίσης, συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής χολής, και είναι γνωστό ότι βελτιώνει την ροή του αίματος και μειώνει τη φλεγμονή της χοληδόχου κύστης. Μπορείτε να το πιείτε σε τσάι με πικραλίδα και γαϊδουράγκαθο για μια ισχυρή θεραπεία κατά των χολόλιθων!
  •          ·  Άγριο γιαμ: Αυτό το ελάχιστα γνωστό βότανο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του πόνου που προκαλείται από τους χολόλιθους και βελτιώνει τη ροή της χολής μέσω της χοληδόχου κύστης.
  •        ·    Γάλα γαϊδουράγκαθου και πικραλίδα: Οι πικρές ιδιότητές τους συμβάλλουν στη ρύθμιση της παραγωγής χολής και προλαμβάνουν τον σχηματισμό πετρών. Περισσότερη χολή σημαίνει ότι οι πέτρες θ’ απομακρυνθούν εύκολα απ’ τον οργανισμό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα βότανα για να κάνετε τσάι ή απλώς να τα βράσετε ή να τα φάτε ωμά.

     Φυσικά, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική παρακολούθηση αν έχετε συμπτώματα χολόλιθων, καθώς μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Με τις συμβουλές του γιατρού, του φυσιοθεραπευτή ή του βοτανοθεραπευτή σας, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τις παραπάνω θεραπείες ως συμπληρωματικές θεραπείες.

Rate this item
(0 votes)