Τι είναι η ολιστική ιατρική;

Για γενιές, οι φυσικές θεραπείες αποδοκιμάζονταν από την συμβατική ιατρική. Στην καλύτερη περίπτωση, η βοτανική ιατρική, η ομοιοπαθητική, η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική και άλλες φυσικές θεραπείες θεωρούνταν εικονικές στην καλύτερη περίπτωση, ενώ οι γιατροί συχνά χλευάζονταν ως τσαρλατάνοι. Αργά, αλλά σταθερά, ωστόσο, ο τροχός γυρίζει.

Εργαστηριακές μελέτες ανακαλύπτουν ότι τα βότανα περιέχουν φυσικά χημικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία ασθενειών, ότι οι αλλαγές στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου, ότι ο διαλογισμός και άλλες ψυχοπνευματικές πρακτικές μπορούν να είναι ευεργετικές για την υγεία και την ευημερία. Ένας αυξανόμενος αριθμός συμβατικών γιατρών κοιτάνε σήμερα σοβαρά τις φυσικές θεραπείες και εξασκούν αυτό που ονομάζεται ολιστική ιατρική. Τι είναι η ολιστική ιατρική και τι έχει να προσφέρει;

Τι είναι η ολιστική ιατρική;

     Η ολιστική ιατρική είναι η πρακτική και/ή η μελέτη της συμβατικής ιατρικής σε συνδυασμό με τις φυσιοπαθητικές (ή φυσικές) θεραπείες. Ένας ολιστικός γιατρός είναι ένας επαγγελματίας της ολιστικής ιατρικής, ο οποίος έχει σπουδάσει συμβατική ιατρική και συμπληρωματικές θεραπείες. Παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει κάποια αντίσταση στην ολιστική ιατρική, πολλά από τα έγκυρα ιατρικά κέντρα παγκοσμίως έχουν δημιουργήσει ολοκληρωμένα ιατρικά κέντρα έρευνας και ο αριθμός τους αυξάνεται.

     Μια άλλη πλευρά της ολιστικής ιατρικής είναι ο εκπαιδευμένος φυσικός θεραπευτής, ο οποίος αναγνωρίζει την εμπειρογνωμοσύνη και την αξία της συμβατικής ιατρικής, κι εργάζεται σε συνεργασία με Διδάκτορες της Ιατρικής, κλινικές και νοσοκομεία για να προσφέρει συμπληρωματική θεραπεία στους ασθενείς. Για παράδειγμα:

$1§  Οι εικαστικοί θεραπευτές εργάζονται με τα παιδιά, τα οποία είναι θύματα καρκίνου για να τα βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους και να διατηρήσουν μια θετική ματιά στη ζωή.

$1§  Η βιοανάδραση χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει τις ΔΕΠ (Διαταραχές Ελλειματικής Προσοχής) ή ΔΕΠΥ (Διαταραχές Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας) αντί για ή σε σύνδεση με φαρμακευτική θεραπεία.

$1§  Οι αθλητικοί θεραπευτές καλούνται συχνά να βοηθήσουν διευκολύνοντας τη θεραπεία και αποκατάσταση μετά το χειρουργείο.

$1§  Μερικές βοτανικές θεραπείες προβλέπονται να ανακουφίσουν τις αρνητικές παρενέργειες της χημειοθεραπείας και άλλων εξουθενωτικών θεραπειών καρκίνου.

$1§  Ο διαλογισμος συνιστάται συχνά για τη θεραπεία του στρες και του άγχους.

$1§  Ο βελονισμός, που συνδυάζεται ευρέως με συμβατική θεραπεία στην Κϊνα, χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε νοσοκομεία της Δύσης αυξάνοντας τις συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις.

     Ενώ οι συμβατικές ιατρικές εγκαταστάσεις δεν αποδέχονται ακόμα τις αποκαλούμενες εναλλακτικές θεραπείες ως κύριες θεραπείες, αν μια φυσική θεραπεία έχει αποδειχτεί ότι είναι σωματικό ή ψυχολογικό όφελος για τους ασθενείς και δεν έχει αρνητικές παρενέργειες, επιτρέπουν κι ενθαρρύνουν τις φυσικές θεραπείες ως συμπληρωματικές θεραπείες.

Το μέλλον της ολιστικής ιατρικής

     Υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα εδώ στις Natural Therapies Pages και αλλού που καλύπτουν τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για την αποτελεσματικότητα της φυσικής ιατρικής. Για παράδειγμα, ενα πρόσφατο άρθρο συνόψισε μια πανεπιστημιακή μελέτη που υποδηλώνει ότι τα ωμέγα-3-λιπαρά συμβάλλουν στην πρόληψη της άννοιας. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Γιέιλ που καλύπτεται στις ΝΤ Pages βρήκε ότι τα κινέζικα φάρμακα θα μπορούσαν δυνητικά «να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας για τα άτομα που έχουν καρκίνο του παχέος εντέρου.» Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες βοτανικές θεραπείες μπορεί να είναι καλύτερα να σταθούν μόνες τους ως θεραπείες για κάποιες παθήσεις από τις φαρμακευτικές αγωγές που μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες.

     Παρά το γεγονός ότι είναι αργές και πειραματικές, οι φυσικές θεραπείες λαμβάνουν τελικά τον σεβασμό της συμβατικής ιατρικής κοινότητας. Αυτή η αυξανόμενη ευρύτητα πνεύματος οδηγεί σε περισσότερες κλινικές μελέτες που εξετάζουν όλα τα στοιχεία και φτάνουν σε επιστημονικά ορθά συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των φυσικών θεραπειών. Η επανένταξη της παραδοσιακής με τη σύγχρονη ιατρική δείχνει υπόσχεση για ένα μέλλον όπου η ολιστική προσέγγιση στην ιατρική περίθαλψη μπορεί να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία και την ευεξία μας απ’ ό,τι είναι διαθέσιμο.

Rate this item
(0 votes)