Breadcrumbs

Μήπως τελικά είμαστε πολύ καθαροί ;

Rate this item
(0 votes)
Published in health;

 Πολλοί από εμάς περάσαμε την παιδική μας ηλικία σε λακκούβες με λάσπη , σκαρφαλώνοντας στα δέντρα και είχαμε χτυπημένα τα γόνατά μας. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι τα παιδιά σήμερα, είναι πιο επιρρεπή σε ασθένειες και αλλεργίες, λόγω της «εμμονής» μας με την καθαριότητα και την αποφυγή μικροβίων. Αυτή η θεωρία είναι γνωστή ως  «υπόθεση υγιεινής».

 Η υπόθεση της υγιεινής

Η θεωρία προτείνει ότι  το περιβάλλον ενός παιδιού μπορεί να είναι αρκετά καθαρό  για να χτίσει επαρκώς  το ανοσοποιητικό  του σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού θα πρέπει να εκτίθεται σε μια σειρά από «απειλές» καθώς ωριμάζει, έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς σε διάφορα μικρόβια . Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει απαντήσει σε προκλήσεις από νωρίς , το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια σειρά από ασθένειες  του ανοσοποιητικό όπως το άσθμα και οι αλλεργίες.

Μήπως φταίει ο «καθαρός» τρόπος ζωής  μας ;

Διατηρώντας το χώρο μας καθαρό ,βοηθάμε στην πρόληψη της εξάπλωσης των μικροβίων. Φαίνεται όμως ότι τα υπερ-καθαρά σπίτια μας δεν είναι και  τόσο ωφέλημα  για τα παιδιά μας.

Σύμφωνα με τον Marc McMorris από το Πανεπιστήμιο του Michigan Συστήματος Υγείας, όσο πιο καθαρό τρόπο ζωής  έχουμε τόσο πιο εξασθενημένο είναι το ανοσοποιητικό σύστημά μας.

Οι οργανισμοί μας δεν χρειάζονται πλέον να καταπολεμήσουν τόσα μικρόβια, όσα έκαναν στο παρελθόν. Έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει στραφεί από την καταπολέμηση των λοιμώξεων  στην ανάπτυξη αλλεργικών τάσεων.

Με τις προόδους που έχουν γίνει στους εμβολιασμούς, το ανοσοποιητικό μας σύστημα  έχει πλέον καθήκον να καταπολεμά θανατηφόρες ασθένειες όπως την  πολιομυελίτιδα. Επιπλέον πολλά αντιβιοτικά είναι διαθέσιμα όταν πρόκειται να καταπολεμήσουν κάποια λοίμωξη .

Μέσα στο σπίτι τα  αεροστεγή παράθυρα αποτρέπουν  πολλούς αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς εσωτερικού χώρου.

Ενδιαφέρον  προκαλεί το γεγονός ότι η  αύξηση των αλλεργιών θα μπορούσε να αποδοθεί στις σημερινές οικογένειες που αποτελούνται από λίγα μέλη . Στο παρελθόν, όταν ήταν μεγαλύτερες οι  οικογένειες, τα παιδιά είχαν εκτεθεί σε περισσότερα  μικρόβια και  ιούς. Τώρα, όμως, τα παιδιά έχουν μικρότερη έκθεση σε λοιμώξεις.

Λίγη  βρωμιά δεν βλάπτει!

Οι συμβουλές από τους εμπειρογνώμονες ταυτίζονται όσον αφορά την διατήρηση της καλής υγείας των παιδιών μας.  Ο McMorris συμβουλεύει να αφήνουμε τα παιδιά  να παίζουν στο χώμα και να έρθουν σε επαφή με τα μικρόβια.

Φυσικά, τα σπίτια μας θα πρέπει να εξακολουθούμε να τα καθαρίζουμε τακτικά για την πρόληψη της ανάπτυξης μούχλας και άλλα αλλεργιογόνα. Όμως, η υιοθέτηση πιο χαλαρών κανόνων θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά μας σε μακροπρόθεσμη βάση.

Ειδαν προσφατα

 • Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!
  Πως να απομακρύνετε το σμήγμα, και τα μαύρα στίγματα από τη μύτη σας!

  Κοιταζόμαστε στον καθρέφτη καθημερινά θαυμάζοντας (ή ως ασυγκράτητη επιθυμία) την εμφάνισή μας και κριτικάροντας τι μας αρέσει και τι δε μας αρέσει σ’αυτήν. Οι ρυτίδες, οι λεπτές γραμμές, οι πανάδες ή τα σημάδια γήρανσης, το σχήμα των χειλιών μας και EW – τι είναι αυτά τα μαύρα σημάδια;

 • Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας
  Πως να αφαιρέσετε την βαφή των μαλλιών σας

   ΄Εχει συμβεί σε όλες μας, αυτή η βαφή μαλλιών με την οποία βάψαμε τα μαλλιά μας, αντί για ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ που περιμέναμε να βγει, να βγει τελικά πραγματικά απαίσια. Είτε είναι ημι-μόνιμη, σχεδόν μόνιμη ή τελείως μόνιμη, μπορείτε να απομακρύνετε τη βαφή από το κεφάλι σας χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αφαίρεση του χρώματος.

 • Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας
  Οφέλη για την υγεία από το τσάι μέντας

  Για αιώνες το τσάι μέντας ήταν απολαυστικό για τη δροσιστική γεύση του, καθώς επίσης και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Παραδοσιακά, το συνιστούσαν οι βοτανολόγοι και άλλοι φυσικοί θεραπευτές για την ανακούφιση από μια σειρά διαταραχών.

 • Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!
  Πως να θεραπεύσετε τον κνησμό και την φαγούρα στο κεφάλι!

  Υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από έναν κνησμό που δεν λέει να ικανοποιηθεί από λίγο ξύσιμο; Ξύνοντας το κεφάλι σας συχνά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αντιαισθητικό, καθώς οι άνθρωποι το συνδέουν συχνά με κάποια ασθένεια ή με την έλλειψη καθαριότητας.

 • Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι
  Ασκήσεις για το σύσφιξη και τόνωση κάτω από το σαγόνι

  Αν έχετε διπλοσάγονο, το πιθανότερο είναι να θέλετε διακαώς να απαλλαγείτε από αυτό. Το πιο δύσκολο πράγμα σε ό, τι αφορά το διπλοσάγονο είναι ότι ακόμη κι οι πιο λεπτοί άνθρωποι μπορούν να παρουσιάσουν τέτοιο.