Πόσο σοβαρή είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά;

Ξέρετε ότι ορισμένα βακτήρια δεν μπορούν να σκοτωθούν ή να ελεγχθούν από τα αντιβιοτικά; Είναι όντως ένα τρομακτικό γεγονός, κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί; Ας ρίξουμε μια ματιά ... Τι είναι η αντοχή στα αντιβιοτικά;

 Οι άνθρωποι παίρνουν αντιβιοτικά για να βοηθήσουν στον έλεγχο μιας κατάστασης και να σκοτώσουν τα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία και ασθένεια. Ενώ γίνονται κάποιες συζητήσεις σχετικά με τη χρήση  και κατάχρηση  των αντιβιοτικών, έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για την εξάλειψη ασθενειών.

Δυστυχώς, ορισμένα βακτήρια έχουν γίνει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπισθούν. Στην πραγματικότητα, ορισμένα βακτήρια είναι σε θέση να πολλαπλασιάζονται όταν χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά . Αυτά τα βακτήρια είναι γνωστό και ως πολύ-ανθεκτικοί οργανισμοί (ΠΑΟ).

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αντοχής στα αντιβιοτικά;

Οι ειδικοί λένε ότι η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί να σημαίνει ότι πολλές ασθένειες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται και θα εξαπλωθούν σε όλη την κοινότητα.

Πώς να αποφύγετε την αντοχή στα Αντιβιοτικά

Βεβαίως, η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι σοβαρή. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αυτή . Μία απλή λύση είναι για μείωση της συνταγογράφησης  των αντιβιοτικών, ειδικά όταν είναι περιττή.

Εάν έχετε έναν ιό - όπως πονόλαιμο, κρυολόγημα ή γρίπη – έχετε κατά νου ότι τα αντιβιοτικά δεν θα σας ωφελήσουν και θα πρέπει να αποφεύγετε .

Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί κάποιο αντιβιοτικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ενημερωθεί για  την πλήρη πορεία της κατάστασης . Εάν πάρετε μόνο ένα μέρος της αγωγής , τα ανθεκτικά βακτήρια μπορούν να αναπαράγονται.

Τέλος, βεβαιωθείτε ότι τηρείτε τους κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών σας που πρέπει να γίνεται προσεκτικά για να αποφευχθεί η μόλυνση.

Φυσικά, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε την εμφάνιση ανθεκτικών βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι να παραμείνουν υγιείς. Έχοντας  μια ισορροπημένη διατροφή και καθαρίζοντας  το οργανισμό σας με άφθονο νερό , θα μειώσετε τις πιθανότητες χορήγησης  φάρμακων όπως τα αντιβιοτικά.

Rate this item
(0 votes)