Βελονισμός(Acupuncture)

Οι ρίζες του Βελονισμού εντοπίζονται πριν από περίπου 2000 χρόνια στην αρχαία Κίνα. Πολύπλοκες συζητήσεις σχετικά με τον Βελονισμό, τους μεσημβρινούς και τις αρθρώσεις, καθώς και για τη διάγνωση και τη θεραπεία, βρίσκονται στο κείμενο της «LingShu», το δεύτερο μέρος της «Παθολογίας Χουάνγκ Ντι» (Huangdi), η οποία χρονολογείται από την εποχή του Κίτρινου Αυτοκράτορα το 2697 π.Χ.

 Μεσημβρινοί

Ο Βελονισμός βασίζεται στην πεποίθηση ότι το σώμα διαθέτει κανάλια, τα οποία διοχετεύουν ενέργεια ή «qi» (προφέρεται Τσι) στα όργανα, διατηρώντας έτσι το σώμα υγιές και ισορροπημένο. Αυτά τα κανάλια στο Βελονισμό ονομάζονται μεσημβρινοί ή «JingLuo». Ο όρος «Jing» αναφέρεται στα κατακόρυφα κανάλια και ο όρος «Luo» αναφέρεται στα δίκτυα που διακλαδίζονται από τα κύρια κανάλια. Όταν αυτά τα κανάλια μπλοκάρονται, μοιάζουν με φράγμα που προκαλεί στασιμότητα στη ροή της ζωής ή τσι με αποτέλεσμα να προκύπτει κάποια ασθένεια ή αδυναμία στο σώμα και τα αντίστοιχα όργανα, σύμφωνα με την απεικόνιση των μεσημβρινών του σώματος. Ο παραδοσιακός Βελονισμός υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση όσον αφορά την ευεξία και την ασθένεια, ο βελονιστής προσδιορίζει τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν αυτό το μπλοκάρισμα και επιλέγει την πιο αποτελεσματική θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.

Τρόπος λειτουργίας

Ο Βελονισμός έχει στόχο την επαναφορά της ροής του τσι του σώματος ενθαρρύνοντάς το να αυτοϊαθεί. Αυτό επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση βελόνων και την εφαρμογή θερμότητας ή τη διέγερση συγκεκριμένων σημείων που βρίσκονται κατά μήκος των μεσημβρινών, προκειμένου να φύγει το μπλοκάρισμα και να επανέλθει η ροή του τσι. Ο Βελονισμός βοηθά τα εσωτερικά όργανα του σώματος να ρυθμίσουν τη ροή της λειτουργίας τους και να διορθώσουν τις διαταραχές στην πέψη, την κυκλοφορία του αίματος και την απορρόφηση. Σύμφωνα με μια πιο σύγχρονη άποψη του Βελονισμού, η τοποθέτηση βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία κατά μήκος του σώματος διεγείρει το νευρικό σύστημα απελευθερώνοντας χημικές ουσίες στους μυς, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο, οι οποίες με τη σειρά τους ενεργοποιούν την απελευθέρωση άλλων χημικών ουσιών και ορμονών, οι οποίες επηρεάζουν το εσωτερικό ρυθμιστικό σύστημα.

• Υπάρχουν έξι τύποι των βελόνων που χρησιμοποιούνται από το σύγχρονο βελονιστή

• Οι βελόνες ποικίλουν σε μήκος και είναι πολύ ευλύγιστες

• Οι βελόνες είναι περίπου τρεις φορές όσο το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας

• Υπάρχουν περίπου 360 σημεία βελονισμού στο ανθρώπινο σώμα

Μερικά από τα αποτελέσματα του Βελονισμού περιλαμβάνουν βελτίωση της σωματικής ενέργειας, υγεία και ψυχική ευεξία.

Τι να περιμένετε

Κατά την πρώτη επίσκεψη, ο βελονιστής θα προσπαθήσει να κατανοήσει λεπτομερώς τα βασικά προβλήματα του ασθενούς, όπως επίσης την κατάσταση της υγείας και τον τρόπο ζωής του. Αυτή η πρώτη συνεδρία μπορεί να διαρκέσει έως και μία ώρα και θα περιλαμβάνει μια συζήτηση όπου ο ασθενής θα ερωτηθεί σχετικά με το ιατρικό ιστορικό του και οι γυναίκες ίσως ερωτηθούν, για παράδειγμα, σχετικά με τον έμμηνο κύκλο, τις εγκυμοσύνες και τις γέννες τους. Η απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα δώσουν στον βελονιστή μια γενική εικόνα του τρόπου ζωής του ασθενούς. Ο βελονιστής θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με οποιοδήποτε φαρμακευτική αγωγή την οποία τυχόν λαμβάνει ο ασθενής καθώς και αν έχει υποβληθεί σε κάποιο άλλο είδος θεραπείας.

Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο βελονιστής για τη διάγνωση του ασθενούς είναι ποικίλες και χωρίζονται σε τέσσερα κύρια μέρη: παρατήρηση, μυρωδιά, ερωτήσεις και ψηλάφηση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει τεχνικές, όπως είναι ο έλεγχος του σφυγμού, η εξέταση της γλώσσας και της επιδερμίδας του ασθενούς, ο έλεγχος για τυχόν δυσάρεστη αναπνοή καθώς και ύπαρξης μυϊκής έντασης.

Η θεραπεία

Ο βελονιστής κάνει τη διάγνωση με βάση τις πληροφορίες που προέκυψαν από την εξέταση και τη συζήτηση με τον ασθενή και σχεδιάζει μια θεραπεία που να περιλαμβάνει βελονισμό, καθώς και συμβουλές όσον αφορά τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Προτείνεται οι ασθενείς να φορούν ρούχα που επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε περιοχές όπως τα χέρια και τα πόδια, και να μην υποβληθούν στη θεραπεία αμέσως μετά από ένα πλούσιο γεύμα ή με άδειο στομάχι.

Ο βελονιστής τοποθετεί τον ασθενή σε μια άνετη θέση, συνήθως ξαπλωμένο ή καθιστό και στη συνέχεια εισάγει λεπτές αποστειρωμένες βελόνες σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα κάτω ακριβώς από το δέρμα. Ο αριθμός των βελόνων που χρησιμοποιούνται ποικίλει από θεραπεία σε θεραπεία και αφαιρούνται αμέσως, αφού παραμείνουν στο δέρμα για τριάντα λεπτά ή και περισσότερο. Είναι πιθανόν ο ασθενής να αισθανθεί ένα τσίμπημα καθώς εισάγεται η βελόνα, όπως επίσης κι ένα αίσθημα καύσου ή ελαφρύ πόνο γύρω από το σημείο εισαγωγής.

Συνήθως απαιτούνται μία ή δύο θεραπείες την εβδομάδα, ανάλογα με τη διάγνωση και την υγεία του ασθενούς.

Άλλες τεχνικές

Ο ειδικός μπορεί να χρησιμοποιήσει κι άλλες τεχνικές της κινεζικής ιατρικής, όπως:

• Βεντούζες. Γυάλινα κύπελλα τοποθετούνται πάνω στο δέρμα, ώστε να τονωθεί η ροή του αίματος και να απελευθερωθεί το μπλοκαρισμένο τσι

• Γκουασά(Guasha). Ο ειδικός τρίβει το δέρμα με γρήγορες κινήσεις για να αυξήσει τη ροή του αίματος στην περιοχή

• Μοξοθεραπεία (Moxibustion). Το βότανο Αρτεμισία η κοινή (Artemisiavulgaris) θερμαίνεται πάνω από ένα σημείο έως ότου ο ασθενής αισθανθεί μια ευχάριστη θερμότητα στους μυς

Αποτελέσματα & Οφέλη

Οι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν βελονισμό για διάφορους λόγους, ορισμένοι από τους οποίους είναι οι εξής:

• Καταστάσεις που σχετίζονται με το άγχος, όπως ημικρανίες και νευρικότητα

• Ακαταλληλότητα των συνηθισμένων παυσίπονων

• Αντιμετώπιση των παρενεργειών άλλων φαρμάκων

• Ενίσχυση άλλων μορφών θεραπείας ή φαρμακευτικής αγωγής

• Αύξηση της γενικότερης καλής κατάστασης καθώς και ως προληπτικό μέτρο

• Ανακούφιση από τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μετά τη θεραπεία

Μετά το Βελονισμό είναι φυσιολογικό να νιώθετε χαλαρός και ήρεμος, αν και κάποιοι ίσως νιώσουν κόπωση ή ζάλη. Ο βελονιστής συμβουλεύει τον ασθενή να μην οδηγήσει ή χειριστεί βαριά μηχανήματα αμέσως μετά από τη θεραπεία. Για περίπου 48 ώρες μετά τη θεραπεία, προτείνεται ο ασθενής να πίνει άφθονο νερό, να αποφύγει το αλκοόλ και να τρώει μικρά και υγιεινά γεύματα. Αυτό βοηθά τη διαδικασία ίασης του σώματος και ενισχύει τη ροή του qi στα όργανα και τους μεσημβρινούς που διεγέρθηκαν από το βελονισμό.

Αντενδείξεις και κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από το Βελονισμό είναι οι εξής:

• Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται τον παθολόγο τους πριν υποβληθούν σε βελονισμό. Αυτό βοηθά στο να επιβεβαιωθεί ότι ο Βελονισμός είναι όντως το κατάλληλο είδος θεραπείας

• Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται βελόνες στην κοιλιακή και οσφυϊκή χώρα των εγκύων γυναικών

• Πρέπει να αποφεύγονται τα αιμοφόρα αγγεία για να μην προκληθεί αιμορραγία

• Η τοποθέτηση βελόνων στο στήθος και την πλάτη πρέπει να γίνεται προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί βλάβη σε νεύρα ή όργανα

• Όλες οι βελόνες πρέπει να είναι μιας χρήσης και αποστειρωμένες προκειμένου να αποφευχθεί κάποια μόλυνση

Οι παρακάτω αποτελούν δέκα από τις κυριότερες αναφορές σχετικά με το Βελονισμό:

• Ο Βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε παιδιά, ζώα και ενήλικες

• Είναι ασφαλέστερος από άλλα είδη συμπληρωματικής θεραπείας

• Έχει πολύ λίγες παρενέργειες, είναι συνήθως ήπιες και εξαφανίζονται μετά από μια δυο ημέρες

• Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας, του πονόδοντου, της ναυτίας μετά από χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία, τους πονοκεφάλους τάσης και τις ημικρανίες.

• Ενισχύει τη ροή του τσι σε όλο το σώμα βελτιώνοντας τη λειτουργία των οργάνων

• Αυξάνει την ενέργεια και το επίπεδο ζωτικότητας

• Συμπληρώνει άλλες μορφές θεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής

• Βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε γυναίκες με εξωσωματική γονιμοποίηση, αν και οι περισσότερες έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την αποτελεσματικότητά του

• Βοηθά τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα καθώς και στη θεραπεία άλλων ειδών εθισμού

• Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Βελονισμό

• Η προέλευση του όρου «Βελονισμός» προέρχεται από το λατινικό «acus», που σημαίνει «βελόνα» και «pungere», που σημαίνει «τρυπώ».

• Οι ρίζες του Βελονισμού εντοπίζονται πάνω από 5000 χρόνια πριν, στο αρχαίο κινεζικό ιατρικό κείμενο «Κανόνας Εσωτερικής Παθολογίας του Κίτρινου Αυτοκράτορα» (TheInnerCanonofHuangdiorYellowEmperor'sInnerCanon)

• Μόλις τα τελευταία 30 χρόνια ο Βελονισμός ενσωματώθηκε στη γενική ιατρική

• Είναι δυνατόν κάποιος να κάνει Βελονισμό σε οποιαδήποτε ηλικία

• Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Κλινικής Αριστείας συνιστά Βελονισμό για τον πόνο στη μέση

• Οι μεσημβρινοί δεν είναι αιμοφόρα αγγεία και δεν υπάρχει πλήρης ανατομική περιγραφή τους ούτε επιστημονικές αποδείξεις ύπαρξης του τσι

 

Rate this item
(0 votes)