Τεχνική Αλεξάντερ (AlexanderTechnique) Ποιά είναι η τεχνική Αλεξάντερ;

Αρκεί μόνο να παρατηρήσει κανείς τη φυσική χάρη και την ισορροπία που διαθέτουν τα παιδιά, συγκριτικά με τους καμπουριασμένους και σφιγμένους ώμους των γονέων τους, για να συνειδητοποιήσει πόσο βλαβερή είναι η χρόνια όρθια ή καθιστή κακή στάση του σώματος. Επίσης βλαβερό είναι και το να σηκώνεται κάποιος με λάθος τρόπο και να τεντώνεται έχοντας άγχος ή υπερβολική συναίσθηση των πράξεών του.

 

Η Τεχνική Αλεξάντερ είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα επανεκπαίδευσης, που εφιστά την προσοχή σε «εσφαλμένες συνήθειες» της καθημερινότητας, ιδίως όσον αφορά το κεφάλι.

Η βασική αρχή της τεχνικής είναι ότι η σωστή θέση του σκελετού διατηρεί το σώμα ευθυτενές και πιο άνετο. Η σχέση μεταξύ κεφαλιού και σπονδυλικής στήλης θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, διότι όταν το κεφάλι στέκεται στη σωστή στάση πάνω στη σπονδυλική στήλη, μια φυσική αντιθετική δύναμη στον κορμό αναγκάζει τη σπονδυλική στήλη να επιμηκύνεται κι όχι να συμπιέζεται. Αυτό μειώνει τη σωματική ένταση, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, μειώνει τον πόνο και βελτιώνει τη λειτουργία.

Η Τεχνική Αλεξάντερ επινοήθηκε και αναπτύχθηκε από τον FrederickMatthiasAlexander(1869 -1955), έναν Αυστραλό ηθοποιό ειδικευμένο στα έργα του Σαίξπηρ, που έχασε τη φωνή του και αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα – μεγάλο μειονέκτημα για κάποιον με τέτοιο επάγγελμα. Παρατηρώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, ο Αλεξάντερ πρόσεξε ότι είχε τη συνήθεια να σφίγγει ολόκληρο το σώμα του, όταν επρόκειτο να μιλήσει ή να απαγγείλει. Η θεραπεία του βασίστηκε σε μια σειρά κανόνων, τους οποίους ονόμασε «Χρήση του Εαυτού» (TheUseoftheSelf) - νέες στρατηγικές για την εξάλειψη της συνήθους έντασης που υπάρχει στον αυχένα και του πάνω μέρους του κορμού. Παρατηρώντας τον εαυτό του προκειμένου να διορθώνει τη στάση του, ο Αλεξάντερ διαπίστωσε ότι τόσο η φωνή του όσο και τα αναπνευστικά προβλήματα αποκαταστάθηκαν.

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να τελειοποιήσει αυτό που, μετά το θάνατό του το 1955, παρέμεινε γνωστό ως Τεχνική Αλεξάντερ. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, κι άλλοι ηθοποιοί συνέρεαν για να τον συμβουλευτούν. Μετά από την εγκατάστασή του στην Αμερική, έγραψε αρκετά βιβλία με τις μεθόδους του και δημιούργησε αυτό που καθιερώθηκε ως διεθνές σύστημα φυσικής αγωγής και οδηγός βελτίωσης της στάσης του σώματος, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει την απόδοση και τη σωματική κατάσταση.

Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και αθλητές χρησιμοποιούν την Τεχνική Αλεξάντερ για να ξεπεράσουν τραυματισμούς ή να βελτιώσουν την αποδόσή τους. Ο συγγραφέας AldousHuxley και ο θεατρικός συγγραφέας GeorgeBernardShaw αποτέλεσαν σημαντικούς υποστηρικτές της μεθόδου.

Τι να περιμένετε

Ο βασικός σκοπός είναι να επιχειρήσετε να αντικαταστήσετε τις καθημερινές στρεσογόνες συνήθειές σας και να χρησιμοποιείτε το σώμα σας υιοθετώντας άλλες, πιο αποτελεσματικές και χαλαρωτικές.

 Η Τεχνική Αλεξάντερ γενικά διδάσκεται κατ’ ιδίαν, από εξειδικευμένο καθηγητή. Στην πρώτη συνεδρία, ο καθηγητής θα επικεντρωθεί στον τρόπο που στέκεστε, κάθεστε και περπατάτε, προκειμένου να εκτιμήσει τις ατομικές σας ανάγκες.

Η εκμάθηση της τεχνικής Αλεξάντερ, απαιτεί ενεργή συμμετοχή κάθε μαθητή σε μια δική του διαδικασία μάθησης και είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να αλλάξει κάποιες μακροχρόνιες συνήθειες στον τρόπο που κινείται.

Με μια ιδιαίτερα διακριτική αρωγή δια της αφής, ο καθηγητής αναλαμβάνει να σας διδάξει τον τρόπο που πρέπει να κινείστε και σας βοηθά να νιώθετε ανακούφιση και ισορροπία στις απλές κινήσεις σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως όταν κάθεστε, στέκεστε, περπατάτε και σκύβετε. Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρο το σώμα σας εκπαιδεύεται εκ νέου και μαθαίνει τον τρόπο που πρέπει να στέκεται είτε είναι ακίνητο είτε κινείται, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί ξανά.

Άλλες ασκήσεις περιλαμβάνουν το να καθίσετε και να σηκωθείτε από μια καρέκλα, με το κεφάλι να προηγείται σαν να έλκεται νοερά προς τα πάνω από ένα μπαλόνι, χωρίς να τεντώσετε το σώμα, καθώς ο καθηγητής σας σηκώνει από την καρέκλα και σας βάζει να καθίσετε ξανά. Αυτή η άσκηση επαναλαμβάνεται τακτικά.

Συχνά το μάθημα περιλαμβάνει ασκήσεις σε ημι-ύπτια θέση με τα πόδια λυγισμένα, έχοντας έτσι την ευκαιρία να ακολουθήσετε μια συνειδητή νοητή «κατεύθυνση». Στην τεχνική Αλεξάντερ περιλαμβάνεται και η εκμάθηση των βασικών αρχών της καθώς και του λεξιλογίου Αλεξάντερ, το οποίο διαμορφώθηκε για να εκφραστούν έννοιες, όπως για παράδειγμα, «το Ψιθυριστό Α» (theWhisperedAh) και η «Υπερβολική προσήλωση στο αποτέλεσμα» (Endgaining).

Για να εξηγήσει την έννοια της «κατεύθυνσης», ο Alexanderισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει σωστή θέση, υπάρχει όμως σωστή κατεύθυνση. Εξηγώντας την ολιστική άποψή του, είπε ότι μετατρέπουμε τα πάντα, είτε πρόκειται για κάτι σωματικό, ψυχικό ή πνευματικό, σε μυϊκή ένταση. Επίσης, εξηγώντας την αρχή της μη παρέμβασης στη φυσική στάση του σώματος, δήλωσε ότι σταματώντας να κάνουμε κάτι λάθος, το σωστό έρχεται μόνο του.

Για να εφαρμοστεί αυτή η τεχνική, είναι απαραίτητες οι αξίες της ελευθερίας, της αποτελεσματικότητας και της υπομονής. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να αλλάξουν τις προηγούμενες συνήθειές τους καθώς και ανούσια, ανθυγιεινά στερεότυπα.

Ο καθηγητής της τεχνικής Αλεξάντερ παρέχει λεκτική καθοδήγηση, παρακολουθεί, καθοδηγεί και εμποδίζει από την αρχή τις περιττές συνήθειες παρέχοντας ειδική αρωγή δια της αφής.

Αρχές της τεχνικής Αλεξάντερ

Υπερβολική προσήλωση στο αποτέλεσμα (End-gaining). Είναι «η γενικότερη συνήθεια να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα χάνεται το όραμα και συχνά αυτό αποβαίνει εις βάρος της διαδικασίας».

Αναστολή (Inhibition). Είναι «η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συνειδητή επίγνωση της διακοπής μιας επιλογής, του τερματισμού ή αποτροπής μιας περιττής κακής συνήθειας, επιτρέποντας έτσι μεγαλύτερο εύρος κινήσεων»

Πρωταρχικός Έλεγχος (PrimaryControl). «Το κλειδί είναι η σχέση ανάμεσα στο κεφάλι, το λαιμό και τη σπονδυλική στήλη. Οι αντιδράσεις του σώματος καθορίζονται από το κεφάλι και την κίνηση των ματιών στο ξεκίνημα της κίνησης του κεφαλιού»

Ψιθυριστό A (WhisperedAh). Ο όρος χρησιμοποιείται για «να εξηγηθεί η ανάγκη να αφαιρεθούν οι περιττές προσπάθειες από τη χρήση της φωνής».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο καθηγητής θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να νιώσετε πιο ελεύθεροι, και θα σας ζητηθεί να μάθετε τα εξής τρία πράγματα:

• Να αφήσετε τον αυχένα σας ελεύθερο, ώστε να

• Μπορέσει το κεφάλι να κινηθεί μπροστά και προς τα πάνω, ώστε να

• Μπορέσει ολόκληρη η πλάτη να επιμηκυνθεί και να διευρυνθεί

Συνιστάται να κάνετε εντατικά τις ασκήσεις σε μία ή δύο συνεδρίες την εβδομάδα για τους πρώτους μήνες, μέχρι να εξοικειωθείτε με τις τεχνικές.

Αποτελέσματα και οφέλη

Η Τεχνική Αλεξάντερ βοηθά να ανακτήσετε ελεύθερη κίνηση προκειμένου να αναιρέσετε εδραιωμένες κακές και καταστροφικές συνήθειες όσον αφορά τη στάση του σώματος. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών αποτελεσμάτων.

Είναι χρήσιμη στην ανακούφιση από τον πόνο και την εξασθένιση, αποτέλεσμα της κακής στάσης του σώματος και της επαναλαμβανόμενης σωματικής καταπόνησης όταν περπατάτε, είστε όρθιοι ή καθιστοί, μειώνοντας τον πόνο από χρόνιες αναπηρίες ή αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση ή τραυματισμό.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για τους χρόνιους ή επαναλαμβανόμενους πόνους στην πλάτη.

Η σωστή ευθυγράμμιση των φωνητικών χορδών και της αναπνευστικής οδού αυξάνοντας συνειδητά τη ροή του αέρα φαίνεται ότι βοηθά όσους πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, φυματίωση και κρίσεις πανικού.

Η τεχνική βοηθά να ξεπεραστούν συνήθειες που έχουν γίνει επιβλαβείς με την πάροδο του χρόνου περιορίζοντας την αναπνοή, καθώς και την κακή στάση του σώματος που περιορίζει την ελευθερία κινήσεων και μειώνει το μήκος της σπονδυλικής στήλης.

Η Τεχνική Αλεξάντερ αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανακουφιστική σε στρεσογόνες καταστάσεις και βοηθά στην ταξινόμηση των επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Προερχόμενος από θεατρικό περιβάλλον, ο Alexanderήταν σε θέση να προσαρμόσει τις τεχνικές του στο επάγγελμά του. Αυτές οι τεχνικές υιοθετήθηκαν επίσης με ενθουσιασμό από πολλούς που ασχολούνταν με τις παραστατικές τέχνες, καθώς βοηθούν να αυξηθεί η αντοχή, η διαύγεια της αντίληψης και η διαχείριση του τρακ.

Η Τεχνική Αλεξάντερ απελευθερώνει και αναμορφώνει τις συνήθεις κινήσεις που προκαλούν υπερβολική ένταση στο σώμα, το οποίο με τη σειρά του πυροδοτεί μια ολόκληρη σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα.

Η τεχνική Αλεξάντερ σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με ειδικές ανάγκες, διαταραχή μετα-τραυματικού στρες, κρίσεις πανικού, τραύλισμα και χρόνιο πόνο, λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη διαχείριση του άγχους.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τεχνική Αλεξάντερ

• Η τεχνική Αλεξάντερ έγινε γνωστή μόλις μετά το θάνατο του Alexanderτο 1955.

• Παρά το γεγονός ότι ήταν Αυστραλός, ο Alexanderπέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Αγγλία και τις ΗΠΑ. Έζησε στο Λονδίνο από το 1931 ως το 1955, παρόλο που μετακόμισε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου συνέχισε το έργο του.

• Ο Βρετανός συγγραφέας AldousHuxley, ο οποίος έκανε μαθήματα με τον Alexander, επηρεάστηκε από τον ίδιο και την τεχνική του σε σημείο που να τον περιλάβει ως ήρωα στο ειρηνιστικού χαρακτήρα βιβλίο του «Αόμματος στη Γάζα» (EyelessinGaza)

·    • Ο Αμερικανός φιλόσοφος και εκπαιδευτικός JohnDewey, εντυπωσιάστηκε από την τεχνική Αλεξάντερ όταν, αφού την χρησιμοποίησε για να διορθώσει τη στάση του αυχένα του, οι πονοκέφαλοι, οι πόνοι στον αυχένα, η θολή όραση και τα συμπτώματα άγχους παρουσίασαν εκπληκτική βελτίωση. Ο Alexander δίδαξε προσωπικά τον Dewey, ο οποίος έγραψε την εισαγωγή στο βιβλίο του Alexander το 1923 με τίτλο «Εποικοδομητικός και συνειδητός έλεγχος του ατόμου» (ConstructiveConsciousControloftheIndividual).

• Πολλοί συγγραφείς συμπεριλαμβανομένου και του GeorgeBernardShaw, ηθοποιοί, όπως ο PaulNewmanκαι ο PierceBrosnanκαι μουσικοί όπως ο PaulMcCartney και ο SirColinDavies, υπήρξαν όλοι μαθητές του Alexander.

• Ο ηθοποιός WilliamHurtδήλωσε ότι η τεχνική τον βοήθησε να χαλαρώσει το σφίξιμο στους μυς, να ξεμπλοκάρει την ενέργεια και να αντιμετωπίσει ένα σχεδόν παραλυτικό τρακ.

• Το κεφάλι κατά μέσο όρο ζυγίζει μεταξύ 5,4 και 6,8 κιλά, το οποίο κι αποτελεί ένα σημαντικό βάρος που στηρίζεται στον αυχένα. Οφείλουμε λοιπόν να ευθυγραμμίσουμε το σώμα μας και να επιτρέπουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να αποκτήσουμε μια στάση του σώματος σταθερή και χωρίς πόνο.

• Υπέρμαχοι της τεχνικής Αλεξάντερ είναι επίσης η δούκισσα του Yorkκαι ο Sting.

• Η τεχνική είναι κατάλληλη για ανθρώπους όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης. Όταν ήταν 78, ο Alexanderέπαθε ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο και δεν μπορούσε να κινήσει το αριστερό χέρι και πόδι, Χρησιμοποιώντας όμως τις τεχνικές που ο ίδιος επινόησε, ανέκτησε όλες τις ικανότητές του κι έζησε για άλλα 8 χρόνια .

Rate this item
(0 votes)