Θεραπεία αλλεργιών και τεστ αλλεργίας

Τι είναι η θεραπεία αλλεργιών και τα τεστ αλλεργίας:

Η αιτία της αλλεργίας μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Μπορεί να είναι η γύρη της παπαρούνας, το τρίχωμα μιας γάτας, η σκόνη, το αυγό, οι γαρίδες, τα φιστίκια, η μπογιά, μαξιλαροθήκες από μείγμα βάμβακος και πολυεστέρα , ένα άρωμα, η γλουτένη, τα ακτινίδια, οι σπόροι σόγιας ή το καουτσούκ.

Οτιδήποτε  τρώμε, αναπνέουμε, φοράμε, χρησιμοποιούμε για να κοιμηθούμε, αγγίζουμε και βρισκόμαστε κοντά του, ενδέχεται να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνει αντίδραση σε μια ουσία που δεν είναι η ίδια βλαβερή, παρ’ όλα αυτά το σώμα αντιδρά.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα αλλεργικών αντιδράσεων: από μια ήπια αντίδραση, όπως είναι το φτέρνισμα ή ο κνησμός, μέχρι την αναφυλαξία, μια ξαφνική και σοβαρή αντίδραση που θα μπορούσε να σας οδηγήσει στα Επείγοντα Περιστατικά. Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν δακρύρροια, εξάνθημα, κνίδωση, πρήξιμο και φαγούρα στο στόμα, πόνο στο στομάχι, εμετό, διάρροια και ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης. Τα σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα γλώσσας και λαιμού, συριγμό και απώλεια αισθήσεων.

Δεδομένου ότι το εύρος των προϊόντων και η επεξεργασία των τροφίμων γίνεται όλο και πιο πολύπλοκη, υπάρχουν ολοένα περισσότερες πιθανότητες το σώμα μας να παρουσιάσει αλλεργική αντίδραση σε διάφορες ουσίες. Έτσι, τα Τεστ Αλλεργίας και η Θεραπεία τους αφορά τις διάφορες μεθόδους που έχουν σκοπό τον εντοπισμό και τη θεραπεία αυτών των αλλεργικών αντιδράσεων.

Φυσικά, οι καθιερωμένες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως ο Βελονισμός, η Ομοιοπαθητική, η Φυσικοπαθητική και η Βοτανοθεραπεία διαθέτουν πολλές μεθόδους για την αντιμετώπιση των αλλεργιών (ή «διαφοροποιημένων αντιδράσεων»), σύμφωνα με τις δικές τους μεθόδους. Υπάρχει όμως και μια αναπτυσσόμενη αγορά στη νεότερη τεχνολογία για τον εντοπισμό και τη θεραπεία των αλλεργιών, όπως η Κινησιολογία (μυϊκό τεστ), το τεστ Vega (ηλεκτρο-βελονισμός) και η ανάλυση τρίχας.

Τι να περιμένετε

Υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα για το τι θα μπορούσε να ονομαστεί τομέας «του τεστ αλλεργίας», γι’ αυτό φροντίστε να επιλέξετε έναν ειδικό ο οποίος ανήκει ή είναι εγκεκριμένος από κάποιον επαγγελματικό φορέα. Υπάρχουν διάφοροι ειδικοί όσον αφορά τις αλλεργίες, κι έτσι, προτού απευθυνθείτε σε κάποιον, αξίζει να ερευνήσετε σε ποιο είδος εξειδικεύεται ή αν διαθέτει εμπειρία στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Ίσως σας ζητηθεί να σταματήσετε οποιοδήποτε φαρμακευτική αγωγή προκειμένου το τεστ να έχει πιο ακριβή αποτελέσματα. Επίσης, κρατήστε σημειώσεις για το ποιά χρονική στιγμή, μέρος, περιβάλλον και ύστερα από την κατανάλωση ποιών τροφίμων κλπ υπήρξαν αλλεργικά επεισόδια. Αυτό θα βοηθήσει τον ειδικό στη διάγνωση.

Αν γνωρίζετε ακριβώς σε τι είστε αλλεργικοί, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας ένα δείγμα ή το πακέτο με τα συστατικά, έτσι ώστε ο ειδικός να είναι σε θέση να προσδιορίσει μια θεραπεία. Υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων τεστ τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις συμπληρωματικές θεραπείες. Μερικές φορές μπορεί να ανακαλύψετε το είδος του προβλήματός σας μετά από μια συμβατική εξέταση, και στη συνέχεια να αναζητήσετε συμπληρωματική θεραπεία για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Οι συνήθεις εξετάσεις για την αλλεργία είναι οι εξής:

Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού είναι συνήθως η πρώτη εξέταση που γίνεται στην προσπάθεια να εντοπιστεί μια αλλεργιογόνος ουσία. Μια πολύ μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου εισάγεται στο δέρμα και:

• Συνήθως τοποθετείται στο εσωτερικού του βραχίονα ή στην πλάτη, αν ο ασθενής πάσχει από σοβαρό έκζεμα.

• Είναι δυνατόν να γίνει έλεγχος μόνο για 3 ή 4 ή μέχρι περίπου και 25 αλλεργιογόνα

• Ο βραχίονας μαρκάρεται με στυλό προκειμένου να ελεγχθούν ύστερα τα αλλεργιογόνα και μια σταγόνα αλλεργιογόνου (εκχύλισμα) τοποθετείται σε κάθε σημείο.

• Αν υπάρξει αλλεργική αντίδραση, το δέρμα γύρω από την περιοχή πολύ γρήγορα θα γίνει κόκκινο και θα υπάρξει φαγούρα και πρήξιμο. Οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού μπορούν να ανιχνεύσουν περισσότερα από 350 αλλεργιογόνα. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα σε 20 λεπτά.

Οι επιδερμικές δοκιμασίες χρησιμοποιούνται για να προσδιοριστούν αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα. Μια σειρά από ειδικά στρογγυλά αυτοκόλλητα που περιέχουν τα αλλεργιογόνα τοποθετούνται στο δέρμα (συνήθως στην πλάτη) και αφήνονται για 48 ώρες, μετά την παρέλευση των οποίων παρατηρούνται οι αντιδράσεις προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι ουσίες που προκάλεσαν την αλλεργική αντίδραση: μακιγιάζ, καλλυντικές κρέμες, βαφές, φάρμακα , διαλύτες, προϊόντα πλυσίματος ή συντηρητικά.

Στα αιματολογικά τεστ λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος και μετράται η ποσότητα της IgE (ανοσοσφαιρίνη Ε) που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα ως αντίδραση σε ένα πιθανό αλλεργιογόνο. Τα αποτελέσματα του τεστ (που μετρώνται σε μια κλίμακα μεταξύ 1-6) χρειάζονται 7-14 ημέρες μέχρι να βγουν. Αυτό το τεστ μπορεί να προσδιορίσει ένα σπάνιο αλλεργιογόνο ή κάτι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

.Υπάρχει επίσης μια σειρά από συμπληρωματικές θεραπείες που μπορούν να εντοπίσουν την πηγή των αλλεργικών αντιδράσεων με έναν τρόπο λιγότερο επεμβατικό.

Για παράδειγμα, η Εφαρμοσμένη Κινησιολογία ελέγχει τη σχετική δύναμη των μυών, οι οποίοι αποδυναμώνονται όταν βρίσκονται  κοντά στην πηγή του αλλεργιογόνου (συνήθως ένα μικρό δείγμα σε γυάλινο φιαλίδιο). Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα τεστ Κινησιολογίας, μπορείτε να ανατρέξετε στον οδηγό θεραπείας HealthyPagesTherapy.

Εξέταση Βέγκα

Για την εξέταση Βέγκα, η οποία προήλθε από μια τεχνική του 1950 που ονομάζεται Διάγνωση Βιολογικής Ανατροφοδότησης, χρησιμοποιείται ηλεκτροβελονισμός, ο οποίος μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα του σώματος. Με ένα ηλεκτρόδιο, το οποίο ακουμπά στα σημεία βελονισμού στα πόδια και τα χέρια, μπορούν να προσδιοριστούν αλλεργικές αντιδράσεις σε:

• Πάνω από 150 τροφές

• Συντηρητικά τροφίμων και χρωστικές ουσίες

• Περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα

• Γύρη

• Σκόνη και ακάρεα σκόνης

• Θάμνους, ζιζάνια και χόρτα

• Ιούς

• Παράσιτα

Με τη μέθοδο αυτή ο ειδικός χρησιμοποιεί μόνο ένα σημείο βελονισμού, εισάγει διάφορες ομοιοπαθητικές ουσίες (αμπούλες τεστ) στο σημείο μέτρησης, και ύστερα απλώς εμφανίζεται η τιμή στην οθόνη. Με αυτή τη μέθοδο, αποφεύγονται βελόνες, εξετάσεις αίματος ή άλλου είδους ταλαιπωρία.

Ανάλυση τρίχας

Οι ανθρώπινες τρίχες αποθηκεύουν πληροφορίες για το άτομο (πλέον αυτό χρησιμοποιείται στην εγκληματολογία για τον έλεγχο της ποσότητας ναρκωτικών κλπ στον οργανισμό). Όσοι ασχολούνται με την Ανάλυση της Βιοανάδρασης, υποστηρίζουν ότι ένας μικρός αριθμός τριχών μπορεί, αφού αναλυθεί, να αποκαλύψει διατροφικές, τοξικές και θρεπτικές διαταραχές που είναι επιβλαβείς για την υγεία, προκαλώντας τροφική δυσανεξία και μείωση της ενέργειας.

Για να κάνετε μια τέτοια ανάλυση, στέλνετε δείγμα τριχών σε ένα εξεταστικό κέντρο και σε περίπου 7 ημέρες λαμβάνετε μια αναφορά που δείχνει την κατάσταση της υγείας σας. Πιθανόν να σας γίνει σύσταση να αφαιρέσετε ορισμένα τρόφιμα από τη διατροφή σας και να λάβετε συμπληρώματα ή κάποια προϊόντα για να διορθώσετε της διαταραχές. Πρέπει να θυμάστε ότι η διάγνωση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν αποτελούν από μόνα τους θεραπείες και ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε πρόσθετη θεραπεία για το πρόβλημά σας.

Η ανάλυση τριχών μπορεί να δείξει αν το πρόβλημα είναι κληρονομικό ή αν οφείλεται σε κάποιον ιό ή βακτήριο που δεν έχει διαγνωστεί. Για παράδειγμα, κάποια πρόσφατα συμπτώματα που μπορεί να εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια διακοπών σε ξένη χώρα ή σε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, ίσως θεωρηθεί ότι οφείλονται σε παράσιτο. Οι πεπτικές διαταραχές και η χρόνια κόπωση μπορεί να αποτελούν τα παρόντα προβλήματα, αλλά η ανάλυση τριχών μπορεί να σας δώσει ουσιαστικότερες απαντήσεις.

Αποτελέσματα και οφέλη

Σύμφωνα με το Βασιλικό Κολέγιο Ιατρών της Μεγάλης Βρετανίας, 1 στους 3 ανθρώπους υποφέρουν μέχρι ένα βαθμό από αλλεργίες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, με το φαγητό να αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες.

Ο LindseyMcManus, από το Βρετανικό Ίδρυμα Αλλεργιών, ισχυρίζεται ότι γνωρίζοντας σε τι είμαστε αλλεργικοί αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματός μας. Αυτή είναι και η βάση για τα τεστ αλλεργίας και για τη θεραπεία. Όταν γνωρίζουμε την αιτία που επηρεάζει αρνητικά το σύνολο της υγείας και της καλής μας κατάστασης, τότε μπορούμε να δράσουμε.

Ενώ τα τεστ της συμβατικής ιατρικής συνήθως επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα ή κατάσταση, η συμπληρωματική ιατρική εξετάζει το άτομο ολιστικά. Έτσι, σε πολλές συμπληρωματικές θεραπείες επανεξετάζεται η αλλεργία και η δυσανεξία ως μέρος μιας συνολικής θεραπείας.

Οι κινησιολόγοι, οι ομοιοπαθητικοί, οι φυσικοπαθητικοί, οι βοτανολόγοι και οι διατροφολόγοι χρησιμοποιούν τεστ αλλεργίας στη διάγνωσή τους και στη συνέχεια συνταγογραφούν την κατάλληλη μορφή θεραπείας σύμφωνα με τις συμπληρωματικές θεραπείες που διαθέτουν.

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί στη θεραπεία της ταμπλέτες, οι οποίες περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες ουσιών, οι οποίες ενισχύουν την ικανότητα  του σώματος να ιαθεί. Ο ομοιοπαθητικός, με βάση τα συμπτώματα, θα συστήσει στον ασθενή το πιο κατάλληλο φάρμακο.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα επίπεδα γύρης είναι υψηλά, εκτιμάται ότι εξαιτίας της αλλεργικής ρινίτιδας οι βρετανικές επιχειρήσεις χάνουν 324.000.000 λίρες λόγω των αδειών που πρέπει να δώσουν στο προσωπικό τους. Πρόσφατες ερευνητικές μελέτες έδειξαν ότι η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας.

Βοτανοθεραπεία

Οι αλλεργιολόγοι διαπίστωσαν ότι η γενική κατάσταση της υγείας πιθανόν να είναι στενά συνδεδεμένη με τη συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων. Έτσι, οι βοτανολόγοι προσπαθούν να τονώσουν τη γενική κατάσταση της υγείας και το ανοσοποιητικό σύστημα με τη χρήση ειδικών φυτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των αλλεργιών, όπως είναι η τσουκνίδα, η νερομολόχα, το χαμομήλι, η ευφρασία, ο πετασίτης και η κουφοξυλιά.

Βελονισμός

Μελέτες σχετικά με τη χρήση του Βελονισμού για την αντιμετώπιση των αλλεργιών έδειξαν ότι αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά αν πάσχετε από πολλαπλές αλλεργίες, ανεξάρτητα από ποιά αλλεργιογόνα προκαλούνται (όπως αλλεργία στο γάλα, στο νικέλιο, ρινική αλλεργία, αλλεργίες στα ακάρεα της σκόνης ή στα θαλασσινά). Ο Βελονισμός αντιμετωπίζει τις ασθένειες κυρίως προκαλώντας τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, μερικοί εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι ο Βελονισμός θεραπεύει τις αλλεργίες ενεργοποιώντας τον μηχανισμό αντίστασης στις αλλεργίες. Οι ασθενείς ανέφεραν ανακούφιση από καταστάσεις όπως: άσθμα, επαναλαμβανόμενη ρινική συμφόρηση, ρινική ενόχληση, καταρροή, φτάρνισμα και άλλα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας.

Φυσικοπαθητική

Η Φυσικοπαθητική είναι μια μορφή θεραπείας στην οποία χρησιμοποιούνται φυσικές ουσίες και τεχνικές για να επέλθει φυσική ίαση. Χρησιμοποιούνται ουσίες που βρίσκονται στη φύση για τις θεραπευτικές ιδιότητές τους. Η Φυσικοπαθητική κυρίως ενισχύει την υγεία παρά αντιμετωπίζει μια ασθένεια. Αποτελείται από διάφορες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, όπως διατροφικές συμβουλές, ιριδολογία και φυτικά φάρμακα. Έτσι, η Φυσικοπαθητική επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής για την πρόληψη των αλλεργιών. Η τροφική δυσανεξία μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πλήθος συμπτωμάτων, από τυμπανισμό και πονοκεφάλους, σύγχυση και κόπωση, μέχρι πιο ακραίες καταστάσεις, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ημικρανίες και δερματικές παθήσεις. Πάντως, η τροφική δυσανεξία δεν πρέπει να συγχέεται με τις τροφικές αλλεργίες, οι οποίες είναι πιο σοβαρές. Αφαιρώντας από τη διατροφή ένα ύποπτο τρόφιμο και στη συνέχεια εισάγοντάς το ξανά μετά από ένα χρονικό διάστημα, μπορεί να αποδειχθεί αν η αλλεργία οφείλεται σε αυτό ή η ανοσολογική αντίδραση του σώματος απέναντί του έχει αλλάξει. Η επανεισαγωγή δεν συνιστάται σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης.

Κινησιολογία

Ο έλεγχος αλλεργιών μέσω της κινησιολογίας είναι μια μη επεμβατική και ασφαλής μορφή ελέγχου των μυών, οι οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό των ουσιών που σας επηρεάζουν αρνητικά. Η πρώτη επίσκεψη μπορεί να διαρκέσει έως και δύο ώρες, αφού λαμβάνεται πλήρες ιατρικό ιστορικό και γίνεται έλεγχος για 150 ως 200 διαφορετικά τρόφιμα και εξωτερικούς ρύπους. Μόλις γίνει προσδιορισμός των αλλεργιών σας, θα σας δοθεί μια λίστα τροφών που πρέπει να αποφεύγετε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο ειδικός θα σας φτιάξει ένα Εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής για να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Για να βελτιωθεί η υγεία σας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ίσως σας ζητηθεί να λάβετε ορισμένα συμπληρώματα διατροφής, βιταμινών ή μετάλλων.

Η επανεξέτασή σας από τον κινησιολόγο μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα συμβάλλει στον έλεγχο της προόδου της αλλεργικής αντίδρασης και θα βοηθήσει να διαπιστωθεί κατά πόσον απαιτείται περαιτέρω θεραπεία.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τεστ & θεραπεία αλλεργιών

• Ο όρος «αλλεργία» επινοήθηκε αρχικά το 1905 από τον αυστριακό παιδίατρο ClemensPirquet(1874-1929) για να περιγράψει τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν σε παιδιά, στα οποία έγιναν ενέσεις με ορό αλόγου για την καταπολέμηση κάποιας λοίμωξης. Ο ίδιος αναφέρθηκε με τον όρο «αλλεργία» τόσο στην ευεργετική ανοσία όσο και στη βλαβερή υπερευαισθησία που δημιουργήθηκε. Ο όρος «αλλεργία» σχηματίζεται από τις ελληνικές λέξεις «άλλος», (διαφορετικό ή αλλαγμένο) και έργο (ενέργεια). Η αλλεργία μπορεί να οριστεί ως μια «διαφορετική αντίδραση».

• Η πρώτη αναφορά δυσάρεστου αλλεργικού περιστατικού εκτιμάται ότι είναι ο θάνατος του Φαραώ της Αιγύπτου Μήνη, εξαιτίας τσιμπήματος από σφήκα.

• Σε όλη τη Βρετανία, περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν από σοβαρές αλλεργίες σε τροφές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 250.000 παιδιών με αλλεργία στα φιστίκια. Άλλες συχνές αιτίες αλλεργίας είναι το σιτάρι, η σόγια, τα οστρακοειδή, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, τα ακτινίδια και το σουσάμι.

• Στη Βρετανία περίπου 120.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί ότι πάσχουν από τη νόσο κοιλιοκάκη (αλλεργία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι)

• Μπορεί να κινδυνεύετε από αλλεργίες τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους: αλλεργικές αντιδράσεις προκύπτουν από αλλεργιογόνα που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, όπως η γούνα και το χνούδι από κατοικίδια ζώα (τρίχωμα ζώων), τα ακάρεα της σκόνης και η μούχλα. Τα αλλεργιογόνα εξωτερικών χώρων είναι κυρίως εποχιακά, όπως η γνωστή αλλεργία στη γύρη, συχνή όμως είναι και η αλλεργία σε συγκεκριμένα δέντρα, χόρτα, ζιζάνια και μούχλα δέντρων. Άλλες εξωτερικές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προέρθουν από φυτά, όπως το φιδόχορτο και ο δηλητηριώδης κισσός, τσιμπήματα μέλισσας και δηλητήριο εντόμων.

• Μία από τις πιο επαναστατικές ανακαλύψεις στα τεστ αλλεργίας έγινε το 1966 όταν ο Ιάπωνας επιστήμονας KimishigeIshizaka ανακάλυψε το αντίσωμα ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Αυτό είναι το αντίσωμα που απελευθερώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, όταν έρχεται αντιμέτωπο με αλλεργιογόνα.

• Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει συμπτώματα αλλεργικών αντιδράσεων από το Α ως το Ω, αν και υπάρχουν πολύ περισσότερα. Η ύπαρξη οποιουδήποτε από αυτά μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία αλλεργικής αντίδρασης: κοιλιακό άλγος, ακμή, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), αναιμία, αρθρίτιδα, άσθμα, κακοσμία σώματος, αναπνευστικές διαταραχές, χρόνιος πόνος, προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη, δερματίτιδα, διάρροια, πεπτικά προβλήματα, πόνος στο αυτί, έκζεμα, εξάντληση, ευαισθησία σε κάποια τρόφιμα, γαστρεντερίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα, κεφαλαλγίες, καούρα, ορμονικές διαταραχές, δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ακράτεια, δυσπεψία, κολικοί βρεφών, γρίπη, αϋπνία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κνησμός, πόνος στις αρθρώσεις, μαθησιακές δυσκολίες, ημικρανίες, στοματικά έλκη, μυϊκές κράμπες, ναυτία, παχυσαρκία, ρινική καταρροή, ιγμορίτιδα, πονόλαιμος, πόνος στο στομάχι, κόπωση, αμυγδαλίτιδα, προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, κνίδωση, εμετός, δακρύρροια.

• Περίπου το 33% (1 στους 3) του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του μια ασθένεια που να σχετίζεται με αλλεργίες. Ένα ποσοστό μεταξύ 15-20% του βρετανικού πληθυσμού υποφέρει από τα συχνά εξουθενωτικά συμπτώματα αλλεργίας στη γύρη, που κυμαίνονται από το φτέρνισμα μέχρι πρήξιμο και φαγούρα στα μάτια.

• Έρευνα της βρετανικής εταιρείας ομοιοπαθητικής Nelsonsέδειξε ότι το 72% των πασχόντων προτιμά μια φυσική εναλλακτική θεραπεία αντί για χρήση αντιισταμινικών και το 79% προτιμά να ακολουθούνται φυσικές θεραπείες στο ΕΣΥ.

Rate this item
(0 votes)